Jos SIHYratkaisua ei toteuteta, menetetään kaupungin asukkaiden suhteen pitävyystekijä, jos SIHYä ei toteuteta, on miljoonia uusikaupunkilaisten veroeuroja heitetty hukkaan, jos SIHYä ei rakenneta, lapsemme ja koulujen henkilökunta jätetään terveysriskien keskelle tiloihin, joista aika on ajanut ohi, lapsissa on tulevaisuus ja heihin tulee sijoittaa, vapaa-ajan puitteet täytyy modernisoida, SIHY tuo monikäyttöisyydellään säästöä ja parantaa kaupungin palveluita, SIHY on toteutettu lakien mukaan täysin avoimesti kaupunkilaisia ja päättäjiä informoiden, SIHYstä luopuminen on kuolinisku Uudellekaupungille - mm. näin toteavat monet SIHYn puolustajat.

SIHY on alkujaan ylimitoitettu hanke kaupungin kantokykyyn, kaikkia lapsia ei tule sijoittaa yhteen koulukompleksiin, oppiympäristöopetus syrjii väkisinkin osaa koululaisista, Uudessakaupungissa tulee panostaa seinien sijasta opetuksen laatuun, toteutuessaan SIHY tappaa nykyisen keskustan, SIHY on muuttunut matkalla niin, että se ei ole enää se hanke, mistä valtuusto aikoinaan päätti, maailma ei ole enää sama, kun SIHYä päätettäessä, SIHYstä ja sen etenemisestä ei ole jaettu riittävästi tietoa, SIHYn rakentaminen on kuolinisku Uudellekaupungille - mm. näin toteavat SIHYn toppuuttelijat.

Julkisuudessa käyty keskustelu on jakanut kaupunkilaiset kahteen eri tavoin hankkeeseen suhtautuvaan leiriin. Kun otetaan huomioon SIHYhankeen suuruus, onko sen taakse saatava kaupunkilaisten selkeä enemmistö, ennen päätöstä vai onko kaikki viivyttely vahingoksi Uudellekaupungille? Pitäisikö SIHY jättää seuraavien vaalien perusteemaksi vai mikä on Sinun vaihtoehtosi SIHYn jatkolle?