Viimeinkin viime viikolla kaupunkilaiset saivat katseltavaksi mainoskuvia sihystä ja samalla tuli lupaus kesäkuussa tapahtuvasta sihyn hinnan paljastamisesta. Kaikkien yllätykseksi sihyn kulut uutisoitiin eilen ja tässä blogissa sen teki kaupunginvaltuutettu Tarmo Kangas kommentoimalla eilen klo 21.02 "SiHy:n hinta näkyy julkaistun. - KVR urakan hinta on 57,6 miljoonaa ja hoitosopimuksen arvo 28 me. 20 vuodelta". Jokainen voi nyt tehdä omia laskelmiaan ja täydentää muiden tietoja Kankaan ilmoittamien lukujen perusteella.

Opetukseen kohdistuvien päätöksien seuraukset saattavat näkyä vasta viiveellä. Erittäin ikävästi tämän osoittaa historia Uudenkaupungin tapauksessa vai piileekö seuraavan taustalla sattuma: Pienten koulujen lopettamisen jälkeen Uudessakaupungissa tapahtui raju muutos syntyvyydessä -vuonna 2010 oli 160 syntynyttä, kun vuonna 2018 oli 95 syntynyttä- lapsiperheet jättivät Uudenkaupungin?

Uudenkaupungin historia kertoo pienten koulujen lopettamisen jälkeisistä talousongelmista. Vaikka kaupunki myi saaritontteja ja muuta omaisuutta miljoonilla euroilla ja kikkaili sataman avustuksella ja myynnillä talouslukuja kauniimmiksi, jäi kaupunki miljoonia euroja miinukselle.

Onko kaavailtu sihy oikeaan osunut opetuksen korjausliike, jonka seurauksena kaupunkimme vetovoima lisääntyy ja saamme kaupunkiimme uusia lapsiperheitä, jota seuraa taloutemme kääntyminen paremmaksi ja viimeinkin voimme haaveilla jopa tulevaisuudessa tapahtuvista veronalennuksista, nostavatko uudet vapaa-ajan tilat Uudenkaupungin vetovoimaa ja saa uudet asukkaat muuttamaan tänne, muodostuuko aulaverstaasta kaupunkilaisten todellinen kohtauspaikka, joka synnyttää yhteishengen, joka poistaa päätöksentekoa ja kaupungin kehitystä haittaavan perinteisen riitelyn?

Vai onko sihy utopistinen hanke, joka ajaa koko kaupungin talouden ojasta allikkoon, pelkäävätkö lapsiperheet suurta oppilaitosta, joka yhdistää kaupungin lapset ja nuoret varhaiskasvatuksesta lukiolaisiin ja siten kiihdyttää lapsiperheiden poismuuttoa, olisiko pelkkien vapaa-ajan tilojen uusiminen riittänyt vai olisiko pitänyt keskittyä pelkästään opetustilojen uusimiseen vai olisiko miljoonat tullut sijoittaa opetuksen laadun parantamiseen tai peräti johonkin muuhun, kuten terveydenhoitotilojen päivittämiseen? Mitä Sinä ajattelet sihystä, mitä kaavailet sihyn suhteen, onko se mahtava uusia mahdollisuuksia, kasvua ja kaupunkilaisille parempia palveluja mahdollistava Sampo tai lottovoitto, joka turvaa kaupunkimme tulevaisuuden vai onko kyse irralleen päästetystä ilmestyskirjan pedosta, joka tuhoaa ensin kaupunkimme talouden ja lopulta hävittää sen maan kuntakartalta.