Suomalainen viihtyy maalla, asuu mielellään omakotitalossa, arvostaa luontoa, liikkumisen vapautta ja turvallisuutta. Näin tutkimuksissa todetaan vuodesta toiseen ja koronaviruksen myötä monet "suurkaupunkilaisemme" muuttivat maaseudulle. Suurkaupunkilaiset eivät suuntaa muuttokuormineen aivan syvimpään korpeen, vaan haluavat lähelleen kaupunkimaisen ympäristön.

Tarjoaako korona Uudellekaupungille mahdollisuuden kasvuun? Kaupunkimmehan sijaitsee mukavasti kahden isomman, laadukkailla ja monipuolisilla palveluilla kyllästetyn, kaupungin välissä, joten Uusikaupunki on optimikohde uutta kotikaupunkia etsivälle suuremman kaupungin asukkaalle. Saattaako käydä niin, että kaupunkimme tarvitsee sihyn lisääntyvän muuton vuoksi. Luonnollisesti tänne muuttavat uudet asukkaat myös maksavat veroillaan sihyä ja mahdollistavat  terveyspalvelupuitteiden päivittämisen.

Nyt mitataan kaupunkiorganisaatiomme kykyä reagoida ympäröivän maailman muutoksiin ja sen vaatimaan nopeaan toimintaan. Kuinka Sinä uskot virkakuntamme onnistuvan kasvattamaan kaupunkimme väkilukua? Löytyykö Mörnestä nopeutta, osaamista ja kykyä vai jäävätkö virkamiehemme odottamaan vaaleja ja niiden jälkeistä strategian päivitystä? Pitääkö myös päättäjien tehdä jotain asukkaiden muuttovirran kääntämisen eteen, siis jo ennen vaaleja?

Tietolähteitä:

Koronakriisi sai suomalaiset muuttamaan suurista kaupungeista maaseutumaisiin kuntiin – "Ilmiö on poikkeuksellinen", sanoo muuttoliiketutkija