Opetushallitus esittää ennusteen, jonka mukaan peruskouluverkko puolittuu. Tämä johtuu kolmesta seikasta: ikäluokat pienenevät, muuttoliike kasvukeskuksiin kasvaa ja kolmas seikka on tietenkin se, että maan hallitus näyttää pyrkivän edelleen siihen, että Suomessa asuvat ihmiset keskittyvät muutamiin suurempiin kaupunkeihin.

Hallituksen toimet tuntuvat varsin oudoilta, koska viime tilastot osoittavat suomalaisten haluavan vaihtaa esim. Helsingin ns. nukkumalähiöihin. Toinen tutkimus taas osoittaa, että maaseudun vetovoima kasvaa. Kolmannen selvityksen mukaan enemmistö suomalaisista haluaa asua omakotitaloissa.

Uusikaupunki ei saanut kuin hetkeksi kiinni autotehtaan tuomasta usean vuoden kasvubuumista. Sen jälkeen kaupunkimme on menettänyt asukkaitaan. Nyt koronaepidemian seurauksena väki haluaa pois isojen kaupunkien kerrostaloasunnoista.

Pelot pandemian toisen aallon tulosta kiihdyttävät lukuisten kaupunkien kerrostaloasukkaiden halua löytää uusi turvallinen ja eristyksen aikana laadukas asuinpaikka perheelleen. He eivät toistamiseen halua jäädä "vangiksi" suljettujen palvelujen ja kielloilla alas ajettujen vapaa-ajan viettomahdollisuuksien keskelle. Tarjoaako tämä uuden mahdollisuuden Uudenkaupungin kasvulle?

Mitä Sinä ajattelet edellä mainituista tilastoista, tutkimuksista ja ennakoinnista? Ovatko ne uhka vai mahdollisuus Uudellekaupungille?

Pitääkö meidän satsata voimalla asukkaiden viihtyvyyteen ja etenkin lapsiperheisiin esim. sihy-tyyliin vai voimmeko pienemmin askelin kehittää kaupunkimme houkuttelevuutta uudeksi asuinpaikaksi?

Entä miten Sinä suhtaudut lakisääteisten peruspalvelujemme vetovoimaisuuteen, onko terveyspalveluissa tai niiden puitteissa päivittämisen tarvetta?

Entä kaupunkimme yleisilme, onko se nyt kunnossa ja, mikäli tarvetta on, löytyykö kaupunkikuvan kohotukselle menestyksen takaavia suunnitelmia?

Entä markkinointi, onko Sinun mielestäsi Uudenkaupungin kaupungin viralliset ulostulot, tiedotus ja markkinointi toimivaa -Uudenkaupungin kannalta kotiinpäin vetävää?

Tietolähteitä:

Opetushallitus: Peruskouluverkko harvenee ja koulujen keskimääräinen koko kasvaa

Yle: Maallemuutto voikin olla tulevaisuudessa suosittua

Helsingin sanomat: Ensimmäiset koronaepidemian jälkeiset tilastotiedot aiheesta ovat nyt julki