Maailmalla ja Suomessa koronavirus hallitsee uutisvälineitä, meillä Ukissa sen tekee Sihy. Toisaalla koronan taustalla valmistellaan Suomen suurinta hyvinvointivaltion perusrakenteita muuttavaa uudistusta sotea. Uudistus siirtää mahdollisesti 60 prosenttia kuntien keräämistä veroista ja suorittamista palveluista maakuntien hoidettavaksi. Kuitenkin ennakkotietojen perusteella Vakka-Suomeen jäisi jonkin sortin sotekeskus.

Uusikaupunkilaiset ovat ilmeisesti pitäneet sotekeskuksen sijoittumista Uuteenkaupunkiin itsestään selvänä, mutta sopii kysyä: Minne se sijoittuu? A-sairaalaan, terveyskeskukseen, vihreään taloon vai peräti joidenkin näiden pihalle rekan tuomaan väistötilaan? Terveyspalvelukiinteistöt eivät ole ukilaisilta saaneet osalleen riittävää huomiota.

Yksi esimerkki. Kaupunki vähät välittänee, noudattaako toinen osapuoli kaupungin kanssa tekemiä sopimuksia. Esim. viime syksynä tehtiin päätös vihreän talon vuokraamisesta noin 27 000 euron kuukausihintaan, jotta talo saatettaisiin kuluvan vuoden tammikuussa siihen kuntoon, että osa Uudenkaupungin terveyspalveluista voisi siirtyä sinne. Mitään remonttiin viittaavaa ei tapahtunut, joten tammikuinen muutto jäi sikseen eikä se taida toteutua edes tammikuussa 2021. Vai voiko olla vieläkin niin, että Ukilla ei ole vieläkään vihreästä talosta sitovaa sopimusta sekä sen saattamisesta terveyspalvelujen käyttöön?

Uudessakaupungissa Vakka-Suomen sotekeskuksen sijoittumista Uuteenkaupunkiin pidetään itsestään selvänä. Sopii toistamiseen kysyä: minne se täällä sijoitetaan: A-sairaalaan, terveyskeskukseen vai vihreään taloon? Ulkopuolisen silmin Uudenkaupungin kiinteistöpolitiikka alkaa näyttää niin käsittämättömältä, että uskaltaako valtionhallinto sijoittaa tänne sotekeskusta. Sotekeskushaaveilua Uudenkaupungin osalta heikentää sekin, että Laitilassa ilmeisestikin pidetään kiinteistöt  kunnossa ja uusia rakennetaan tarpeen mukaan.

Laitilan kaupungin uskottavuus taitaa ohittaa Uudenkaupungin vastaavan. Siellä päättäjät äänestävät ja virkamiehet toteuttavat tehdyt päätökset. Meillä ei saada edes yksimielistä päätöstä liikkeelle ilman mittaviavalituksia. Ei syytellä ketään, kaikkihan toimivat lain mukaan tai ainakin edellyttävät muiden toimivan lain puitteissa. Mutta pohtikaapa sitä, kumman kanssa ulkopuolinen taho tekee todennäköisemmin sopimuksen niinkin suuresta asiasta kuin sotekeskuksesta. Sellaisen kaupungin, jonka päätöksentekoon voi luottaa vai sellaisen, jossa eivät tahdo edes valtuuston yksimieliset päätökset toteutua.

Jos Vakka-Suomen sotekeskus syntyy Laitilaan, se korvannee hetkessä Uudenkaupungin todellisena maakuntakeskuksena. Työpaikkojen menetykset ovat pysyviä eikä se mitenkään lisää Uudenkaupungin verotuloja tai valtionosuuksia. Mainitut vaikutukset heijastuvat kymmeniksi vuosiksi eteenpäin aina siihen päivään, kun soten sisältöä uudistetaan.

Minkälaisena Sinä näet terveyskiinteistöjemme tilanteen ja miten siihen tulisi suhtautua? Annammeko kaiken olla ja odotammeko, mitä tapahtuu vai pitääkö jo tuoda ongelmat selkeästi julki selkeine ratkaisuineen? Otetaanko yhteyttä Laitilaan sekä muihin alueiden kuntiin ja sovitaan soteasioista yhdessä heidän kanssa? Vai löydätkö jonkun muun ratkaisun esitettyyn ongelmaan vai onko tämä alustus vain olemattoman paisuttelua ja populistista puppua?