Kuuleeko kaikki siellä kotona? Laita mikrofoni päälle! Laita kamera päälle! Muistakaa, että puheenvuorot chatissa sitten!

Valtuuston_kokous_07122020.jpg

Sopii uskoa, että digiteams-etäkokoukset tulevat poikkeuksellisen kalliiksi Ukille. Nettiröörin läpi tulkkattuna ja ilman sitäkin ihan paljain silmin tämän digiloikkauksen vuoksi (valtuustosalista 43 kotisohvalle) tulee kaupungin veronmaksajille kallis lasku: päätöksistä tulee vahingossa yksimielisiä! Näin ollen mitä omalaatuisimpiinkin hankkeisiin jaetaan avokätisesti veronmaksajain rahaa!

Todennäköisesti läheskään kaikki valtuustopäättäjät eivät osaa käyttää riittävästi etäkokoustekniikoita. Se on toki ymmärretävää! Mutta, kun ja siksi, jälki on sen näköistä, mitä voit nähdä linkitetystä Youtube-kokousvideosta. Ellet usko, niin katsopas videosta ensimäisen vartin otos. Tässä lyhennelmä järjestäytymisvartista: pj. huutelee ja huhuilee valtuutettuja, joku vilahtaa ruudussa, toinen on muuten vain mykkä ja kolmas on kokonaan kateissa. 

Muistetaan yksimielinen sihypäätös 20.4.2020 (valtuutetut sähläsivät jo silloin) ja nyt sitten 7.12.2020 yksimielinen budjettipäätös ja -raamit taas kiinni kolmeksi vuodeksi. 

Pieni ote vielä viime keväältä: 

"Koska valtuusto istui koronan vuoksi etänä, kaikki ei mennyt niin kuin oli suunniteltu. – Minun piti sitä hylkäysehdotusta kannattaa, mutta tässä tapahtui sellainen kömmähdys, että hän ei sitä koskaan tehnyt. En tiedä mitä tapahtui."

Tämä tapahtui:

Pikkukaupunki päätti 85 miljoonasta eurosta oudoissa tunnelmissa, nyt osaa päättäjistä kaduttaa – "Olen saanut moitteita, miksi pidin suuni kiinni"

Vallitseva korona-aika kaventaa oleellisesti demokratiaa, mikä nyt sitten näkyy ja kohta tuntuu lompakoissa. "Nuija" paukkuu niin, että pöydästä lastut lentelevät Tallinnasta tulleen pj:n kädessä.

Liian moni kokouksen osallistuja arkailee, empii ja myöhästyy puheenvuoropyyntöjä harkitessaan eli ei osaa käyttää riittävästi digityökaluja. 

Miettikäähän valtuustopäättäjien ikä- ja puhevaltasuhteita, ketkä puhuvat ja ketkä vaikenevat. Digiteamsiä ehkä ikänsä puolesta helpommin taitavat lymyilevät tuttuun tyyliinsä nurkissa digikokouksissakin -hiljaa. Näin Mörnen moottori sen kun lihoo ja porskuttaa. Kohta se tulee. Titanicin jysähdys jäävuoreen!

Sitten vielä. Näetkö kokouspöytäkirjoissa kirjaukset siitä, että kyseessä on etäkokous, joka järjestettiin "jollakin tekniikalla jossain". Saisikohan näistä jo jotain valituksen aihetta?

Näin asiasta toisaalla.