Uudenkaupungin_asukasluvun_kehitys.jpg

Lähde: https://uusikaupunki.fi/kaupunki-ja-hallinto/tietoa-uudestakaupungista/tilastot

Uusikaupunki eli, tähän astisen elinkaarensa menestyskautta, 1980- luvun lopulla ja 1990-luvun alussa. Tuolloin kaupunkimme väkiluku kasvoi ja oli korkeimmillaan 18 463 (1988). Kaupunki, jossa asukkaat nauttivat varsin tuoreissa kiinteistöissä toimivista terveyspalveluista ja vapaa-ajan vieton mahdollisuuksista, veti uudisasukkaita.

Pudotus on ollut huima, sillä joulukuussa 2020 uusikaupunkilaisten määräksi kirjattiin enää 15377 asukasta. Pudotusta kolmessa vuosikymmenessä yli 3000 asukasta! Sopii pohtia muutamaa asiaa.

Ensinnäkin, mihin hävisivät poismuuttaneiden tai kuolleiden uusikaupunkilaisten asunnot -tuskin he veivät niitä mennessään? Toinen kysymys tai pikemminkin opetus asukasluvun huippua ja alinta pistettä vertaamalla, voi todeta, että kaupunki, jossa on modernit tilat palveluille, vetää puoleensa uusia asukkaita. Tai ainakin veti. 

On hyvä muistaa vielä sekin, että aikoinaan Uusikaupunki myi vuokra-asuntojaan pois. Hyvän käytetyn auton hinnalla usea asukas ja sijoittaja osti Uudenkaupungin kaupungilta asunnon itselleen. Nyt, 2020-luvulla kaupungin huonoa taloustilannetta uhkaa syventää korona, sote, armoton kiinteistövelka, puhki paukkuvat vesijohdot ja viemärit sekä rajusti rapautuvat kulkuväylät.

Joko meidän on syytä varautua nykyistä pahempaan taloustilanteeseen ja turvata osa sihyn rahoitusta ja keskeneräisten terveyskiinteistöjen toiminta myymällä kaupungin omistuksessa olevat vuokra-asunnot? Uudenkaupungin kaupunki omistaa peräti 815 vuokra-asuntoa kerros- ja rivitaloissa. Asuntojen omistaminen kun ei ole kaupungin lakisääteisten palvelujen tuottamista. Löytyykö Sinulta joku toinen vaihtoehto saattaa kaupungin talous balanssiin?

Tietoa: https://uusikaupunki.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen/kaupungin-omistamat-vuokra-asunnot