Kohta siitä on neljä vuotta, kun edellinen kaupunginvaltuusto maaliskuun lopulla 2017 viime töinään siunasi kasvu-uran suurelle sihyseikkailulle. Istuva kaupunginvaltuusto on menestyksekkäästi tätä avattua uraa hiihtänyt. Nyt tästä seikkailusta on paisunut vakava terveysuhka suurelle osalle kaupunkilaisia. Myös niille, jotka eivät vielä maksa verojakaan kaupungin kirstuun vaan käyttävät Ukin kaupungin tarjoamia palveluita, tiloja.

Sihy on niellyt lähes kaiken toimintakyvyn etenkin tekniseltä virastolta, elinkeino-osaltolta, kaupungin johtoryhmältä, sulkenut silmät ja ummistanut korvat kaupungin ylimmiltä päättäjiltä.

Satoa aletaan nyt korjata keskellä kenties pahinta koronapandemian vaihetta keväällä 2021. Kaupungissa moni asia seisoo, jumittaa, tökkii, paisuu. Eskaloituu!

Kaupungissa on eräänlainen hälytystila ilman koronaakin. Siitä listaus:

  • Kalannin kaikki koulut ovat sisäilmaongelmaisia. Osa niistä on selkeästi jo maallikonkin mielestä purkukunnossa!
  • Sihyn alta purettavaksi päätetyt koulut ja uimahalli eivät olleetkaan sisäilmaongelmaisia Kalannin kouluihin verrattuna. 
  • Purettavaksi päätetyn terveyskeskuksen väistötilat, ostettu a-sairaala ja vuokrattava vihreä talo, osoittautuivat huomattavasti kalliimmiksi korjata, mitä päättäjille annettiin ymmärtää. 
  • Pääkirjaston väki on evakossa ainakin puoli vuotta ilmoitettua kauemmin, sisäilmaongelmien vuoksi.

Mihin nämä listatut vaikuttavat ja mikä on tilanne nyt? 

Niin Kalannin kouluissa opiskelevat kuin työskentelevätkään eivät tiedä, miten heidän kouluasiansa etenevät? A-sairaalaan ja vihreään taloon terveyskeskuksesta evakkoon lähtevät työntekijät eivät vielä tiedä, koska on muuttopäivä. Lomia ollaan siirretty ja niitä voidaan joutua siirtämään taas. Muutopäivät, mitkä ovat tuotu julki alkuvuonna, ovat siirtyneet kuukausia! Pääkirjastonkaan väistötiloissa olon pituutta ei vielä tiedetä. Remontti ei ole edes alkanut vielä!

Mitä tämä "kokonaisvaltainen" kiinteistöjohtaminen tarkoittaa?

Näissä mainituissa tiloissa niiden työskentelevät ja tiloja käyttävät ukilaiset asiakkaat altistuvat etenkin eri hengitystiesairauksille korjausta, niiden valmistumista tai parempia väistötiloja odotellessa. Jos rakennuksen huono sisäilma alkaa aiheuttaa terveyshaittoja, on tilanne kehittynyt jo turhan pitkälle. Oleilu liian pitkään ja riittävän "mikrobikyllästetyssä" ilmassa voi laukaista pysyviä hengitys- ja hermostosairauksia. 

Vaikka sairauksien syy-seuraussuhteiden arviointi on erityisen haastavaa, niin riskit ovat suuret. Mitä maksaa ukilaisen lapsen tai työntekijän pysyvä sairastuminen? Mitä jos näitä sairastumisten kustannuksia tulee Ukin kaupungin maksettavaksi vaikka 50 kappaletta? 

Maksaako kaupunki pysyväishaitoista ja osittaisista työkyvyn mennettämisistä miljoonakorvauksia hetken päästä? Lasketaanko tämä sihyn syyksi ja etenkin jos Ukin päättäjille annettiin muunneltua totuutta Pohitullin ja Viikaisten koulun ja uimahallin korjaus- ja muutoskustannuksista neljä vuotta sitten? 

Mitä mieltä sinä olet, mihin tämä johtaa?

Vai johtaako tätä kukaan? 

Tuoko tämä suurten kiinteistöjen terveysturvallisuus-tilanne lisää pito- vai työntövoimaa Ukille?