Keskiviikkona (15.4.2020) Uudenkaupungin valtuutetuille järjestettiin salainen ilta, jossa avattiin SIHY-hankkeen voittanut esitys. Illasta vuotaneet tiedot antavat ymmärtää SIHYN kustannuksen liikkuvan noin 55 miljoonassa eurossa. Tähän tulee päälle lähes toinen mokoma käyttöajan kustannuksina, joten hankkeen seurauksena voi kaupunkilaisten kontolle langeta tulevina vuosikymmeninä lähes 100 miljoonan euron maksut. Tämä aiheuttanee valituskierteen, jonka seurauksena lopullinen SIHY-ratkaisu vaihtoehtoineen jäänee tulevalle valtuustolle. Sopiikin herättää keskustelua vaihtoehdoista SIHYlle, joka on pitkälti satsaus uusiin seiniin.

Uudenkaupungin kaupunki omistaa valtavan kiinteistömassan eli kymmeniä erilaisia ja kokoisia rakennuksia. Jokainen SIHYn myötä syntyvä uusi neliö kasvattaa ennestään kohtuuttoman suurta kiinteistömassaa. Toki tällä tietoa SIHYn alta puretaan rakennuksia eli kiinteistömassaa.

Kiinteistöjen lisäksi kaupungin rahoitusvastuulla on myös lähes 900000 (0,9 miljoonaa) neliötä teiden ja väylien kunossapito sekä maanpinnan alle upotettu kunnallistekniikka neljässä kaupungin eri kuntakeskittymässä ja näiden välimaastossa. Kaikkien näiden päälle tulevat vielä kaupungin omistuksessa olevat lukuisat osakeyhtiöt, jotka pääasiassa koostuvat asunnoista ja teollisuushalleista.

Voimmeko toteuttaa SIHYn hajauttamalla, sen toiminnot kaupungin jo omistamiin kiinteistöihin ja täydentää nämä esimerkikisi koululaisten lisäksi kaikkia kaupunkilaisia palvelevalla monitoimihallilla? Tai voimmeko rahoittaa SIHYn, jos kaupunki aktiivisesti myy omistuksessaan olevia niin sanottuja turhia kiinteistöjä? Siis voimmeko korvata uusia seiniä vanhoilla tai rahoittaa niitä vanhoja seiniä myymällä?

Eräs vaihtoehto koulujemme kasvojen kohotukseen voisi löytyä voimakkaasta satsaamisesta opetuksen laatuun: kasvatetaan oppituntien määrää, lisätään kielitarjontaa, liikuntaa, taideaineita ja niin edelleen. Voisiko voimakas satsaus opetuksen monipuolisuuteen ja laatuun olla todellinen vetovoimatekijä ja alentaa merkittävästi muuttokynnystä Uuteenkaupunkiin vai onko kyseessä vain uusi utopistinen haaveilu, jonka ainoa takuuvarma seuraus on kaupungintalouden entistä syvempään kuoppaan ajautuminen, josta taas seuraa pakostakin lakisääteistenkin peruspalveluiden alasajo?

Keksitkö Sinä jonkin uuden vaihtoehdon nykyisen SIHYn korvaajaksi vai onko nyt valmisteilla oleva SIHY paras ja turvallisin sijoitus Uudenkaupungin tulevaisuuteen?