Esittelijä tekee pitkän työrupeaman valmistellessaan lautakunnan kokousta, johon saapuu kaikkiaan viitisentoista osallistujaa: lautakunnan jäsentä, hallituksen jäsentä, pari virkamiestä ja hyvässä lykyssä kaupunginjohtaja. Kahvittelun jälkeen lautakunta päättää jakaa rahaa ja tässä yhteydessä urheiluseurojen perusavustuksia. Jaettava potti on 46 550 euroa. Suurimman summan eli reilun kymppitonnin saa UU-korihait, kun pienimmät avustukset pyörivät alta kolmensadan euron. Lautakunta istuu, pohtii ja hyväksyy esittelijän ehdotuksen. Ei tainnut tuhat euroa riittää lähellekkään kattamaan kokouksen kuluja.

Näin seurat saivat heille päättäjien osoittaman perusavustuksen, jolla tarjotaan toimintaa muutamalle tuhannelle nuorelle uusikaupunkilaiselle. Toisaalla istuu lautakunta, joka päättää esityksen mukaan maksaa mustista rautatien sähköpylväistä lähes 200 000 euroa. Samassa lautakunnassa käsitellään viranhaltijapäätöksiä, jotka voivat maksimissaan olla 50 000 euroa. Näitä voi olla useita, kunhan ne pysyvät valtuuston määräämien raamien sisällä, kuten esim. keskustan kehittäminen 1,8 miljoonaa euroa. Lähes poikkeuksetta viranhaltijapäätökset menevät läpi. Jos ne eivät menisi läpi lautakunnassa, voi hallitus otto-oikeudellaan muuttaa lautakunnan päätöstä. Joka tapauksessa tämänkin kokouksen hinta huitelee kahdessatuhannessa eurossa.

Viranhaltijapäätöksillä palkataan työntekijöitä, valmistellaan hankkeita jne. Onko mielestäsi kohtuullista, jos tuhansille nuorille harrastuksia tarjoavat urheiluseurat saavat vuodessa 46 500 euroa lautakunnan päätöksellä, mutta viranhaltijapäätöksellä voidaan esim. palkata, saman summan verovaroja nielevä, työntekijä vuodeksi tai toteuttaa muuta viranhaltijan suunnittelema? Pitäisikö lautakuntien valtaa lisätä, tuoda siten sen asiantuntemusta päätöksentekoon vai ovatko lautakunnat ylimääräinen kustannus ja jäänne, jotka hidastavat ja estävät viranhaltijan luovuuden nopean toteutumisen?

Tulisiko lautakuntien määrää ja valtaa lisätä vai pitäisikö niistä päästä eroon? Kuntalain mukaan vain tarkastuslautakunta on välttämätön? Ovatko lautakunnat liian kalliita päätöksenteossa ja vain palkkiopaikkoja kyläpoliitikoille? Olisiko viranhaltijoiden päätösvaltaa lisättävä, jotta asiat etenevät tehokkasti ja kaupunkilaisten paras toteutuu edullisemmin? Miten Sinä muuttaisit kaupunkimme käytäntöjä vai onko hyvä näin?