Uudessakaupungissa lähes kaikki keskeiset palvelukiinteistöt ovat kaupunkiorganisaation kertoman mukaan purkukunnossa. Rakennusten huonokuntoisuutta julistetaan siinä määrin mahtavasti, että niiden, luottamushenkilöiden päätöksen mukainen myyminen, ei kiinnosta ostomielessä ketään vai onko syy pysähtyneeseen kiinteistökauppaan siinä, että niitä ei edes kaupitella?

Vastoin kuin päättäjämme ovat määränneet, kaupunkilaisten kontolle haalitaan lisää kiinteistöjä niin ostamalla kuin vuokraamalla. Esimerkkeinä entisen Eskoholvin kiinteistö, Vihreä talo ja onpa myös vuokrapäätökset tehty kahdesta uudesta päiväkodistakin sekä Merilinnuntieltä että Merimetsonpolulta.

Jokainen kaupunkilainen voi ihan pääkadulla auton ikkunasta kurkkaamalla havaita, kuinka äärettömän tärkeitä palveluja varten em. tiloja hommataan: Missä olisi yksittäisen valtuutetun organisoima 15 000 tupsun näyttely ilman 150 000 euron sijoitusta entisen Eskoholvin kiinteistöön?

Jos Kalannin koulujen kunnosta kummunnut tieto pitää paikkansa, voidaan nekin liittää listaan kelvottomat talot. Mutta ei hätää, sillä jo miltei myydyn Kalanti-talon tiimoilta kuuluu huhu, joka ratkaisee kiinteistömassa-ongelmamme. Se, Kalanti-talo, kuulemma lehahti liekkeihin? Miten tyhjä ja myytävien kiinteistöjen listalle jo viime joulukuussa asetettu rakennus voi syttyä tuleen?

Onko yläkerran isäntä ihan omin nokkineen tuikannut ko. rakennuksen tuleen vai onko häntä motivoitu päättäjien/viranhaltijain rukouksilla. Vai onko kyseessä, tyyliin Raamatusta tuttu palava pensas, selkeä viesti päättäjillemme: Käyttäkää tulen puhdistavaa voimaa, nostakaa vakuutusrahoja ja tehkää niillä Sihy.

Kalanti-talon tulipalo kohtasi kaupungin talouden kannalta ikävä lopputuleman: Joku kävi sammuttamassa tulipalon. Onneksi kaitselmus varjeli äärettömän arvokkaita puuastioita, jotka kaukaa viisaat päättäjämme pelastivat tulelta ja vesivahingoilta?

Mutta käypä kikka lienee nyt kaikkien tiedossa: Jos aikoinaan tuottamattomat sahat paloivat, niin mikseivät nykyään kaupungin kassaa kiusallisesti rasittavat rakennuksetkin voisi lehahtaa liekkeihin, parantaa kaupunkimme taloutta ja täyttää tyhjyyttään paistavan Sihyn rahoituslaarin mahdollisesti vakuutusyhtiöiden maksamilla euroilla?