Otsikon karu luku on laskettu suoraan Uusikaupunki -aiheisesta nettikyselystä, jonka tulokset julkaistiin Uudenkaupungin Sanomissa niin sen painetussa kuin nettiversiossakin lauantaina 6.4.2024.
 
Ote kyselystä:

"Uudenkaupungin Sanomien kysely oli verkossa 26.3.–4.4. Kyselyyn tuli 136 vastausta.

Kyselyyn vastanneista 33 kertoi harkitsevansa muuttoa muualle."

 
Vaikka tämä paikallislehden kysely ei täytä riittäviä kyselyjen kriiteerejä saati ole tieteellinen tutkimus, niin silti se kertoo pahaenteisen viestin.
 
Ne, ketkä vaivautuivat naputtelemaan paikallislehden nettiversion kyselyyn vastauksensa, taitavat kuitenkin kertoa enemmän totta kuin tarua. Julkaistujen mainittujen lukujen eli käytännössä yllättävän suuren joukon poismuuttoajatukset paikkakunnalta kertovat jostain jotain. Mutta mitä? 
 
Tässä auttavaa analyysiä. Kyselyyn tuskin vastasi monikaan alaikäinen. Tuskin ulkopaikkakuntalaisetkaan. Totta tai ei, mutta julkaistujen lukujen perusteella totta: Todella moni kyselyn vastaaja näkee elämän nykytilanteensa tai tulevaisuutensa Uudessakaupungissa huonona. 
 
Mitä oikeasti tapahtuu tai on tapahtumassa, jos joka neljäs on muuttamassa pois paikkakunnalta ja vie mennessään myös perheensä? Mitä siitä paikkakunnalla seuraa?
 
Tämäkö sitten tapahtuu: Äkillinen ja nopeutuva verotulojen romahdus, asukaslukuun nähden ylisuuri asuntotarjonta, asuntojen jo entisestään matalan hintatason romahdus, vuokra-asuntojen määrän kasvu ja vuokratason lasku entisestään, lähes pakkopäätöksillä tehtävät sopeutustoimet kaupungin hallinnossa, asukasluvun lasku kiihtyy.
 
Kaupungin sopimusvelvoitteet silti säilyvät -itse asiassa kasvavat Wintterin valmistumisen myötä. Mutta. Selviytyykö kaupunki velvoitteistaan jos kyselyn luvut alkavat näyttäytyä toteen?
Mitä mieltä sinä olet?